Popis
NINA Manzoni Bianco DOC Piave z vinařství Ca'di Rajo je bílé víno z hroznů odrůdy Incrocio Manzoni (plným jménem Incrocio Manzoni 6.0.13, také známé jako Manzoni Bianco 6.0.13 nebo I.M. 6.0.13), které vyrostlo právě na vinicích pěstovaných Bellusera metodou s orientací na sever-jih, v oblasti Rai di San Polo de Piave v nadmořské výšce 30 m.n.m. Půda je zde písečná někdy štěrkovitá. Sklizeň probíhá ručně počátkem října.
Jasná intenzivní slámově žlutá barva vína s elegantní, aromatickou a komplexní vůní se známkami ananasu, meruňky, exotického ovoce, květu broskvoně a wisterie. Luxusní, značně strukturovaná a plná chuť, díky vysokému obsahu alkoholu. Vyvážená kyselina s dlouhou sladkou dochutí exotického ovoce.
Víno NINA Manzoni Bianco DOC Piave je vyrobeno z odrůdy jménem MANZONI BIANCO (také známé jako Incrocio Manzoni 6.0.13 nebo I.M. 6.0.13), je nejslavnějším z klonů vytvořených prof. Luigi Manzoni, ředitelem Vinařské a enologické školy v Conegliano, během série pokusů o genetické zlepšení vinařství provedených ve třicátých letech prostřednictvím křížení. Odrůda Manzoni Bianco 6.0.13, autochtonní (původní) vinná réva provincie Treviso (Veneto), je přechod mezi Riesling Renano a Pinot Bianco.Tato odrůda má schopnost snadno se přizpůsobit velmi rozdílným mikroklímům a půdě, i když preferuje svah, hluboké, čerstvé, ne tvrdé a úrodné půdy. Jeho květ je malý, kuželovitý nebo válcovitý a docela hustý (80-150gr). Hrozny jsou středně malé, zaoblené, zelenožluté, husté s tlustou a aromatickou slupkou.
NINA Manzoni Bianco DOC Piave je pěstováno metodou Bellussera. Bellussera je starodávná metoda pěstování vinné révy založená na rentgenovém systému. Obvykle tuto metodu naleznete v regionu Veneto. Systém byl vynalezen na konci 19. století bratry Bellussi z Tezze di Piave při pokusu porazit plíseň. Bellussera se skládá ze struktury, ve které jsou čtyři metry vysoké sloupy spojeny železnými kabely uspořádanými v paprscích. Každý sloup podporuje čtyři keře vinné révy umístěné ve vzdálenosti 2,50 m od země. Z každé vinné révy vznikly trvalé tažně, které rostou nakloněné nahoru a diagonálně do pruhu, tvoří systém paprsků.
Ačkoli se tento systém již dnes nepoužívá, protože byl nahrazen jinými způsoby umožňujícími mechanický sběr, vinařství Ca'di Rajo stále získává velkou část své produkce z takto pěstovných vinic, které mají svou tradici, hodnotu a jedinečnost. Toto dědictví je naprosto zachováno, jelikož je základem identity tohoto vinařství. Z těchto, dnes téměř devadesátiletých vinic, zahájili cestu k budování velikosti své budoucnosti. Při návštěvě tohoto vinařství, nezmeškejte šanci shlédnout tyto okouzlující vinice vykultivované pomocí této vzácné metody.
Pro svoji eleganci a jemnost, dobrou koncentraci alkoholu a kyselost, se hrozny Manzoni Bianco 6.0.13 nebo Incrocio Manzoni používají k produkci pozoruhodných kvalitních vín, které jsou výtečně vyvážená, vždy jemná, ale zároveň plná.
Zvláště vhodné k rybím předkrmům, excelentní s chřestovým risotto, bílým masem a sýry.
- Obsah alkoholu 13,5%
- Zbytkový cukr 4 g/l
- Kyselina 5,8 g/l
- Servírování při 10°C
- Typ vína: Tiché víno
- Suché
- Země: Itálie, oblast: Veneto
- Vinařství Ca'di Rajo
Ocenění:
2010 Decanter World Wine Awards, Bronze Medal, 3. místo
Hmotnost | 1.7 kg |