Popis
Blauburger je odrůda určená pro výrobu červených vín, vyšlechtěna roku 1923 bývalým ředitelem vinařské školy v Klosterneuburgu, Fritzem Zweigeltem, a to křížením odrůd Modrý Portugal (Portugieser blau) a Frankovka (Blaufränkisch). Název odrůdy je složený ze slov „blau“ (modrý) a „burger“ (ve významu „původem z Klosterneuburgu").
Rozpálená hora sprašové půdy Veigelberg, směřující na jih, je nejlepším domovem právě pro toto červené víno. Prostříháním hroznů na polovinu, namísto zelené sklizně, má vinná réva optimální množstí živin. K vinifikaci Blauburgeru dochází v nerezových tancích, kde zraje po dobu minimálně 12 měsíců.
Intenzivní rubínově červené víno s modrými odlesky. Velmi silná ovocná vůně po třešních, borůvkách a koření. Suchá, čerstvá a ovocná kyselina, na patře jemná s velkým obsahem tříslovin, višní a třešní s hřebíčkem, plné silné víno s velkým potenciálem a dlouhými dozvuky.
Výborné s dobře kořeněným nebo tmavým grilovaným masem s bylinkami.
- Obsah alkoholu 13,5%
- Zbytkový cukr 4,6 g/l
- Kyselina 5,1 g/l
- Servírování při 15°C
- Typ vína: tiché víno
- Suché
- Země: Rakousko, oblast: Weinviertel
- Vinařství Hirtl
Ocenění:
2018 AWC Vienna (Austrian Wine Challenge), Silver Medal
Hmotnost | 1.5 kg |