San Simone, Strana 2

Vinařství San Simone – Porcia, severo-východní Itálie, oblast Friuli

Příběh San Simone je spojen s územím v Rondoveru, mezi městečky Prata a Porcia, v nejzápadnější části DOC Friuli Grave a centrální části DOC Prosecco. Společnost San Simone, výsledek vinařské tradice a kultury rodiny Brisottů, která se zabývá pěstováním vinné révy již po čtyři generace byla založena v roce 1915. Jméno San Simone bylo pro jejich vína vybráno jako vzpomínka na původ jejich prvních sklepů. První historické sídlo se nacházelo ve městě Prata, naproti kostelu San Simone pocházejícího ze čtrnáctého století, které je nyní přeměněno na rodinné sídlo rodiny Brisottů.

Byly to schopnosti praděda a zakladatele Gina Brisotto, který dal na počátku minulého století s manželkou Olgou, první rozhodující podnět k této aktivitě. Později v roce 1950 následované prarodiči, Antoniem a Angelou, jež posíleni vytrvalostí a důvěrou v započaté práci svých rodičů, pokračovali, nadále rozvíjeli, aby v roce 1962 vše předali třetí generaci, synovi Ginovi (zakládající člen oblastního konsorcia "Consorcium Doc Friuli Grave") s manželkou Livianou. Přesvědčeni, že pro růst a zlepšení musí být vždy otevřeni změnám, dali vzniknout novému výrobnímu projektu. Dobrodružství, které vycházelo z historických sklepů Brisotto u Praty, se v roce 1994 přesunulo do nového sídla v městečku Porcia, kde společnost zrychlila své tempo na cestě ke kvalitě. Projekt, jehož cílem je péče s maximálním detailem od vinic až po láhev.

Od té doby společnost přešla z otce na syna a prochází nepřetržitým vývojem, jak z technologického tak i z komerčního pohledu. Dnes je San Simone v režii čtvrté generace Brisottů - sourozenců Chiary, Anny a Antonia. Společně s hrdostí a houževnatostí následují příkladné kroky svých rodičů, Gina a Liviany, kteří jim tuto silnou vášeň předali. A do budoucna? Dorůstá pátá generace - Gaia a Sofie - zatím sice malé, ale již se aktivně účastnící prací na rodinných vinicích.

Vinařství San Simone je dokonalým místem setkávání mezi tradicí a technologií. Na jedné straně odráží architektonické standardy místní venkovské oblasti, zcela respektující životní prostředí a na straně druhé její prostory představují funkčnost a racionalitu vnitřního uspořádání místností, kde probíhají různé fáze zpracování vína. Ten se skládá z výrobny vína, za ním následuje skladovací místnost, stáčírna, sklad hotových výrobků, laboratoř, ochutnávková místnost a suterén pro stárnutí vín v sudech z francouzského dubu.

Vinařství San Simone na rozloze 65ha, nyní produkuje přes 900 tisíc lahví ročně, přičemž bezmála polovina (cca 400 tisíc lahví) patří k produkci šumivých vín. Zbylá produkce ze 70% (cca 350 tisíc lahví) patří vínům bílým a 30% (cca 150 tisíc lahví) vínům červeným.

 

99
17031991703

Stránka 2 z 2 - 49 položek celkem

Stránka 2 z 2 - 49 položek celkem