Popis
Valpolicella Classico Superiore DOC - oblast Valpolicella v regionu Veneto (Benátsko) v severní Itálii
Valpolicella, jen několik kilometrů severně od Verony mezi Valdadige, Lessinií a Veronskou plání, kousek od Gardského jezera, je krásné kopcovité území, kde se pěstuje vinná réva již od starověku: její název „vallis polis cellae“ ve skutečnosti znamená „údolí mnoha sklepů“. Domorodé révy jako Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella a Molinara se používají k výrobě důležitých a jedinečných červených vín, jako jsou Valpolicella Classico, Valpolicella Classico Superiore, Ripasso a Amarone.
Označení „Classico“, přidané k DOC „Valpolicella“, je výsadou vín vyrobených v původní, nejstarší oblasti s vynikající a proslulou vinařskou tradicí; tato oblast zahrnuje města Sant' Ambrogio di Valpolicella, Fumane, San Pietro in Cariano, Marano a Negrar. Pro získání specifikace „Superiore“ musí Valpolicella DOC projít povinným procesem stárnutí po dobu nejméně jednoho roku počínaje 1. lednem následujícího roku po sklizni.
Hrozny jsou ručně sbírány, lisovány a odstopkovány. Fermentace probíhá při kontrolované teplotě s macerací, která trvá 10–15 dní s denním přečerpáváním. Proces „přečerpávání“ zahrnuje porušení "víčka" vytvořené na povrchu kádě během kvašení. Účelem „přečerpávání“ je rozpuštění látek obsažených ve slupce do moštu, provzdušnění moštu, podpora množení kvasinek a ochlazení kvasícího moštu. Po tomto procesu je slupka oddělena od moštu a probíhá malolaktická fermantace (jablečno-mléčné kvašení). Víno tak zjemňuje a vyvíjí komplexnější aroma.
Víno pak dozrává ve slavonských dubových sudech po dobu přibližně 9 měsíců. Stárnutí přináší vínu složitost, stabilizuje jeho barvu a obohacuje jeho buket. Valpolicella Classico Superiore DOC poté ještě zraje po dobu jednoho měsíce v lahvi.
Barva a vzhled
Rubínově červená s granátovými odstíny.
Aroma
Vyznačuje se především ovocnými vůněmi, zejména moruší, borůvek a třešní, vyznačuje se také jemnými květinovými tóny fialové a závěrečnými elegantními tóny mandlí.
Chuť
Dobře strukturovaný, plný, intenzivní, trochu svíravý, ale dobře vyvážený s alkoholem; aromatické tóny moruše a třešně v závěru, dokonale korespondující s buketem.
Párování s jídlem
Obzvláště dobře se hodí k prvním chodům s masovým ragú, červeným masem, dušeným, vařeným, pečeným a středně kořeněnými sýry.
- Obsah alkoholu 13,5 %
- Zbytkový cukr 2-5 g/l
- Kyselina 5-6,5 g/l
- Servírování při 14-16°C
- Typ vína: Tiché víno
- Suché
- Země: Itálie, oblast: Valpolicella Superiore DOC, Veneto
- Vinařství Bottega SPA
- Možnost archivace 3 let
Ocenění:
2018 - Tre Rosoni – Guida AIS Vinetia – IT vintage 2015
Hmotnost | 1.6 kg |